Δυσλειτουργίες των ΓΟΕΒ εξαιτίας του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Δυσλειτουργίες των ΓΟΕΒ εξαιτίας του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Αρ. Πρωτ. 16891/25.05.2011

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αρκετές είναι οι δυσλειτουργίες, που έχουν προκύψει στους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), εξαιτίας του «Καλλικράτη». Οι αρρυθμίες και οι ασάφειες είναι πολλές, με αποτέλεσμα οι αιρετοί Περιφερειάρχες να αντιμετωπίζουν  μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πλήθος ασαφειών. Συγκεκριμένα, οι Περιφερειάρχες ζητούν την ανάκληση εγγράφου του αρμόδιου Υπουργείου που είχε αποσταλεί προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις περιφέρειες, με το οποίο διευκρινίζεται ότι η έκδοση απόφαση σύνθεσης των Δ.Σ. των ΓΟΕΒ είναι αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», στις αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειών περιήλθε μεταξύ όλων των άλλων και η άσκηση της εποπτείας επί των ΓΟΕΒ.

Συνεπώς, οι περιφερειάρχες ζητούν την έκδοση κανονιστικής απόφασης, όπου θα αποσαφηνίζεται τόσο η αρμοδιότητα των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ στα θέματα συγκρότησης των Δ.Σ. των ΓΟΕΒ, όσο και στα ζητήματα λειτουργίας αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσουν ομαλά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους επί των αγροτικών ζητημάτων. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί άμεσα και να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση, που μόνο προβλήματα και αρρυθμίες προκαλεί στη λειτουργία των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθεται η ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να προβεί στην ανάκληση της απόφασης προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις περιφέρειες και στην έκδοση νέου εγγράφου, με το οποίο θα διευκρινίζονται θέματα λειτουργίας των ΓΟΕΒ;

Απαντήσεις Υπουργείων